Näin pelaat

Kolikot, kauppa, ammatit ja lisenssit

Näin pääset alkuun

Heritagessa on käytössä peliraha nimeltä kolikot, joita saa jokaisesta luodusta pelitopikista ja jokaisesta peliviestistä. Pelirahalla voi ostaa hahmolle erilaisia taitoja, erikoisesineitä, erikoisvaatteita ja lisenssejä, joiden avulla hahmosi saa avoimia lisenssittömiä virkoja "paremman" ammatin. Lisenssejä, juomia ja erilaisia vaatteita on saatavilla vain rajoitettu määrä kutakin, joten eri ammateissa toimivien ja eri taitoja hallitsevien hahmojen määrä pysyy näin hallinnassa ilman että ylläpidon tarvitsee hengittää alati pelaajien niskaan niiden takia. Ennen kuin kolikoita ja ammattilisenssejä pääsee hankkimaan, hahmosi voi työskennellä joissain ennalta määrätyistä lisenssittömistä viroista, kunnes voit pelissä kirjoittaa hahmosi päässeen parempaan virkaan. Hahmojen elämät ja myös virat etenevät pelien myötä eivätkä ne jumita paikallaan. Hahmo tulee peliin joka tapauksessa raakileena.

Kolikot

Virtuaalirahalla, eli kolikoilla voit ostaa hahmoillesi erilaisia tarvikkeita, tietoa, taitoa ja ammatin, jotka kaikki edesauttavat sen kehitystä roolipelissä. Esimerkki: kun hahmosi tahtoo oppia tuntemaan yrttejä, voit kolikoillasi ostaa kauppa -toiminnosta yrttikirjan ja liittää sen hahmosi tietoihin. Luonnollisestikin kun käytät kolikoita, et saa niitä takaisin – voit kerryttää niitä lisää pelaamalla. Hahmon asema pelimaailmassa ei ole riippuvainen pelaajan kolikkomäärästä.

Kolikoita kertyy pelissä seuraavalla tavalla:
1 pelialoitus – 5 kolikkoa
1 pelivastaus – 2 kolikkoa
Eli yksi pelin aloitus + kymmenen pelivastausta tuo sinulle 25 kolikkoa!

Kauppa

Roolipelin kauppa-toiminto on simppeli: kun tarvitset hahmoillesi ammatin tai tietoa, esineen tai lemmikin, voit ostaa ne pelaamalla ansaitsemallasi virtuaalirahalla.

Osa tuotteista on kertakäyttöisiä, kuten rohdot ja juomat – osa taas ikuisia tai pidempiaikaisia kuten vaatteet, korut ja esineet. Pystyt myymään tavaroitasi muille pelaajille, ostaa toisen pelaajan hahmon toimintoja tai myydä omiasi vastineeksi tavarasta tai kolikoista.

Voit myös erilaisten eventtien aikaan löytää tai saada peliesi aikana uniikkia tavaraa, jota voit myydä kauppaan ja ansaita lisää kolikoita – helppoa ja hauskaa, eikös?

Ensimmäinen hahmosi

Kun luot peliin ensimmäista hahmoasi, sinun täytyy valita onko se aatelinen (yksi neljästä pääsuvusta) vai tavallinen kaupunkilainen. Aatelisilla on suora pääsy sukujensa mukaisiin parempiin ammatteihin, mutta urospuoliset 15-25 -vuotiaat  aateliset hahmot voivat olla myös "työkseen" opiskelijoita Blackmoren sisäoppilaitoksessa.

Jos hahmosi on tavallinen kaupunkilainen, käytössäsi on rajallinen määrä lisenssittömiä ammatteja joista valita hahmosi aloituspiste. Lisenssittömät ammatit ovat pohja-ammatteja, joista voit lähteä liikkeelle ensimmäisen hahmosi kanssa. Ne eivät ehkä ole niin monipuolisia ja hienoja kuin kaupasta saatavat ammatit, mutta hahmosi on mahdollisuus päästä parempiin virkoihin kun saat pelin kautta kolikoita ja ostat sille lisenssin ammatissa toimimiseksi. Voit myös ostaa lisenssin valmiiksi varastoon seuraavia hahmojasi varten, tai vaihtaa lisenssin omistajuuden jollekin toiselle hahmollesi.

Näin ollen kannattaa lähteä liikkeelle puhtaasti vain suunnittelemalla itsellesi mukavasti pelauttava hahmo ja hyvin joustava raakaluonnos sen tulevaisuudesta, johon voit alkaa pyrkiä pelien edetessä. Huomaa kuitenkin, että pelit tapahtumista riippuen muuttavat hahmojen ajatusmaailmaa radikaalisti, joten ei kannata luoda liian jäykkää suunnitelmaa hahmosta! 

Lisenssittömät virat

  • Aatelisten virat ja arvot (kts. aatelissuvut -sivu). Nämä virat ovat vain aatelisille!
  • Kaupunkilaisille ja working-class hahmoille sopivia virkoja ovat sisäköt, piiat, kamarineidot, sotilaat, kalastajat, tarjoilijat, ilotytöt, ennustajat, huijarit ja varkaat, katujen siivoojat, teurastajat, musikantit ja laulajat, runoilijat, taiteilijat, viestinviejä, haudankaivajat, lautturit, ruumiinkerääjät, puutarhurit, satamatyöläiset (esim. laivan lastaajat ja rahdin purkajat), kerjäläiset, metsästäjät, viljan kerääjät, renget yms.
  • Kirkon alemmat virat ovat myös sallittuja. Näitä ovat muun muassa kirkkopojat ja kuorolaiset. Kirkon alemmissa viroissa olevalla hahmolla on mahdollisuus ylentyä papiksi tai inkvisitioon taipumuksistaan ja toiveistaan riippuen. Kirkkopojat ja kuorolaiset ovat useimmiten päätyneet kirkkoon tultuaan ensin vanhempiensa hylkäämiksi.
  • Jos passelia virkaa ensihahmolle ei löytynyt, kannattaa kysellä Discord -ryhmästä enemmän tai ehdottaa sille sellaista hahmon tietoja foorumiin lähettäessäsi! Näistä asioista voi aina keskustella, eikä väärää paikkaa sille oikeastaan ole.

taidot ja ammatit

Hahmosi osaa perusasioita tullessaan peliin. Nämä perustaidot ovat synnynnäisiä vaihtelevat hahmokohtaisesti ja sinä päätät mitä hahmosi osaa ja mitä se ei osaa. Menneisyyttä kannattaa käyttää hyödyksi kun mietit hahmon vahvuuksia ja heikkouksia mitä taitoihin tulee. Hahmosi voi osata lukea ja kirjoittaa jos se on jossakin elämänsä vaiheessa käynyt koulua, mutta tämä ei ole välttämätöntä saatika kovin yleistä. Jotkut hahmoista voivat olla hyvin musikaalisesti lahjakkaita, toisilla näitä lahjoja ei ole ollenkaan jne. Voit hyödyntää hahmosi taitoja ja valmista osaamista myöhemmin kun ostat sille ammattilisenssin peliin. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä, musikaalisesti lahjakas hahmo voi toimia vaikka leipurina - kunhan sillä on se ammattilisenssi.

Vaikka ensimmäinen hahmosi aloittaakin pelin lisenssittömistä viroista tai aatelisena, voit ostaa seuraavaa hahmoasi varten ammattilisenssin kaupasta ja näin ollen aloittaa sillä pelaamisen lähes mistä virasta hyvänsä.

Ammatin hankkiminen ja siitä luopuminen

Lisenssejä ammatteihin ostetaan pelirahalla pelin omasta kaupasta. Kun olet hankkinut hahmollesi lisenssin ja liittänyt tiedon siitä sen sivuille, saat alkaa pelata ammattiin kuuluvia pelejä. Ammattipelien pelaaminen ei ole pelkästään toivottavaa, vaan niitä on pelattava. Tämä siksi, että lisenssejä yhtä ammattia kohden on vain rajallinen määrä - eikä suinkaan niin montaa kuin halukkaita ostajia olisi.  Mikäli olet aktiivinen ja yksi työ ei riitä, hahmosi voi hankkia toisenkin lisenssin samalla tavalla kuin hankit ensimmäisen.

Ota kanssapelaajasi huomioon ja myy kauppa -alueen torilla lisenssit joille sinulla ei ole enää käyttöä lähitulevaisuudessa. Esimerkiksi jos sinulla on korusepän kisällin lisenssi ja ostat kaupasta korusepän lisenssin, hahmosi pääsee kisällin asemasta korusepäksi. Kisällin lisenssistä tulee sinulle tällöin turha. Voit myydä ja ostaa samalla tavalla kaikkia muitakin ei-enää-haluttuja lisenssejä. Tori voi olla varsinainen aarreaitta näiden suhteen!