Kulttuuri

1400-1700 -luvut

Heritagen maailman ajankohta ajoittuu vuoteen 1518 johonkin kolkaan eurooppaa. Tämä jo itsessään kertoo monille jotakin. Pääsääntöisesti ennen muinoin siedettiin todella huonosti "kaikkea outoa" ja erikoista, tavallinen kansa oli hyvin suvaitsematonta ja mustavalkeaa. Elämä lutviutui kirkon näkemysten mukaan - ainakin pintapuolin. Moni eli kaksoiselämää ja kun rahasta oli pulaa, lähes kuka vain teki melkein mitä vain kun hinta oli oikea. Pääsääntöisinä ohjenuorina voidaan kuitenkin pitää selkeitä sukupuolirooleja ja suvaitsemattomuutta esimerkiksi poikamaisia neitoja sekä seksuaalivähemmistöjä kohtaan. Koulujärjestelmä on vain urospuolisille, jotka toimittavat myös perheen pään virkaa. Aatelissukuinen terävä-älyinen neito voi kuitenkin hyvinkin olla puolisonsa päätösten ja valitsemien sanojen takana, joten täysin vaikutusvallattomiksi neitoja ei voi sanoa.

Mitä tulee seksuaaliseen suuntautumiseen, kirkko ja monet kirkollismieliset, tai muuten omaa asemaansa suojelevat vainoavat homoseksuaaleja tai muita "erikoistapauksina" ja syntisinä pidettyjä sielupoloja. Kirkon haukan katseen alla ovat myös kaikki "noidat" ja "pimeän magian harjoittajat", jotka edellä mainittuja todennäköisemmin ovat vain omia yksilöitään. Myös hyvää tarkoittavan parantajan tarkoitusperät voivat kääntyä sitä itseään vastaan jos kyläläiset syystä tai toisesta kääntyvät tätä vastaan ja todistavat kirkolle ja sen inkvisitiolle parantajan olevan itse asiassa noita. 

Ajalleen tyypillisesti kirkko pitää huolen, että yksiavioisuus on ainoa ja oikea vaihtoehto. Sukupuolten välinen epätasa-arvo tulee ilmi myös liitoissa ja liittojen ulkopuolella. Esimerikiksi urokset voivat käydä ilotaloissa ja liikkua neitiseurassa suhteellisen vapaasti, mutta neito joka pyörittää useampaa urosta, tai nähdään sopimattomalla tavalla liian ystävällisissä väliessä muiden urosten seurassa, katsotaan mahdolliseksi avioliiton rikkojaksi ja ohjataan kirkon puhutteluun. Myös yli 30 -vuotta vanha naimaton neito on kummajainen ja kylässä pohditaan isoon ääneen mikä tuossa on vialla. Myös tietynlainen kyttäämiskulttuuri kuuluu aikakauteen. Juorut ja "jutut" kiertävät nopeasti koko kaupungin halki ja varsinkin aatelissukuihin yleisesti ottaen kohdistuu suuria paineita maineensa ylläpitämiseksi.

Ardealin kaupungissa on tarjolla huvituksia sataman krouveista, pubeista ja ilotaloista Blanchardien hallitsemien hienostoalueiden teatteriin ja oopperoihin. Hahmojen sosiaalinen asema ja varallisuus määrittää mihin kaikkeen se voi ottaa osaa. Esimerkiksi korkean portaan aatelisen ei ole sopivaa esiintyä sataman romuluisimmassa pubissa tai porttolassa ja sen romuluisimman pubin vakioasiakkaan taikka porton on vaikeaa osallistua kalliisiin pukukoodillisiin oopperoihin tai teatteriin.

Avioliitto

Avioliitto on yksi tärkeimpiä kulttuurillisa seikkoja Heritagessa. Hahmot ovat yksiavioisia. Avioliitto voi syntyä pelin kautta tai sopimalla ennalta, liitossa ei tarvitse olla mukana rakkautta. Useimmat liitot ovat hyötyliittoja ja joissain tapauksisa puolisot saattavat alkaa jopa halveksua toisiaan. Käsitettä avioerosta ei ole, ellei tilanne vaadi sitä käytännössä, esimerkiksi neidon tullessa mielisairaaksi tai herran joutuessa tyrmiin tai tuomituksi kuolemaan. Näin ollen rakkaudettomat puolisot joutuvat sietämään toisiaan tai järjestämään olosuhteet toimia oman mielensä mukaan niissä puitteissa jotka niillä ovat. Aatelissuvuissa neidot saavat harvemmin valita puolisoaan tai vaikuttaa siihen. Neidon on sopivaa olla naimisissa viimeistään 30 -vuotta täytettyään.

Kirkko ja synti

Kirkolla on suuri vaikutus kulttuuriin. Eurooppalainen, katolilainen kirkko vahtii alaisiaan ja pitää nuo kurissa ja nuhteessa. Osittain uskovaiset kaupunkilaiset ovat myös kovia ja usein tekopyhiä muiden vahtimisessa ja ilmivantavat inkvisitiolle herkästi kaiken erikoisen mitä havaitsevat kaupungissa tapahtuvan välttääkseen itse seuraukset samoista synneistä. Sunnuntaiseurat väliin jättävä kaupunkilainen joutuu tarkkaan syyniin.

Syntien tunnustaminen ja häpeäminen kirkolle on yleistä. Kirkko ottaa hyvitykset synneistä usein rahana tai haluaa tietää mitä syntejä muut ovat tehneet mutteivat tunnustaneet, voidakseen usuttaa inkvisition näiden kimppuun. Myös synnistä puhuminen on normaalia arkipuheessa.

koulutus

Eurooppalainen muinainen koulujärjestelmä oli ankara ja säännöstelty. Vain varakkaimmilla oli rahaa kaapia poikansa kouluun. Opettajat, professorit ja rehtorit ovat korkeasti koulutettuja ja tiukkoja. Väkivaltaiset ja nöyryyttävät rangaistukset sääntöjä rikkoville ovat tavallisia. Opettajahahmot ovat usein oppilaisen silmissä pelottavia ja kunnioitettavia, näitä kuuluu teititellä ja muistaa oma alempi asemansa korkeamman edessä. Koulua käydään useimmiten 3-15 vuotta ja sieltä valmistutaan kokonaisuudessaan johonkin ammattiin. Oppilailla on keskenään tarkka hierarkia ja nokkimisjärjestys. Uudet tulokkaat usein testataan jollakin tavalla ennen kuin nämä hyväksytään mukaan piireihin - jos hyväksytään. Opintojensa puolivälissä olevat oppilaat ovat usein pahimpia kiusaajia. Kiusaamiseen puututaan aniharvoin.